7 Mart 2017 Salı

BİOPELLE RETRIDEM SERUM MAX RETİNOL SERUM

          

       Merhaba. Uzun bir aradan sonra, uzun süredir değerlendirmek istediğim bir ürünle buradayım. Aslında sırada bekleyen bir sürü post var ama zaman sorunu yüzünden blogla ilgilenemiyordum. Şu aralar buna zamanım olacak gibi ve elimden geldiğince ürün deneyimlerimi aktarmaya çalışacağım.
        Cilt bakımına gerçekten önem veriyorsanız önce hangi tür cilt tipine sahip olduğunuzu ve bununla ilgili hangi tür ürünlere öncelik vermeniz gerektiğini tespit etmeniz yerinde olacaktır. Ben kendim için yaptığım araştırmalarda maske gibi bakım ürünleri kullanmaktansa, serumların daha çok işe yarayacağı sonucuna ulaştım. Bu arada, araştırma derken magazin grubu kısa yazıları, pratik bakım önerileri yada püf noktaları gibi içeriklerden ziyade bilimsel bir dayanağı olan, kaynak ve referans gösterebilen makaleleri kastettiğimi de eklemek isterim. 20'li yaşlardayken fazla araştırmadan, iyi olabileceğine inandığım herşeyi ben de kullandım. Ama 30'lu yaşlara gelmişseniz durum değişiyor. Daha seçici olmak zorunda hissediyorsunuz kendinizi. Çünkü çok da işe yaramayan ürünlerle kaybedecek vaktiniz yok artık malesef.

     Bu sayfaya bir şekilde ulaştıysanız retinol hakkında bilgi sahibisinizdir diye düşünüp,retinol nedir, ne işe yarar kısmına değinmeyeceğim. Yazı fazlasıyla uzun olacak zaten.

    


      Serum kullanmam, özellikle de retinol gibi etkinliği yüksek ürünler kullanmam gerektiğini öğrendikten sonra Biopelle retriderm serum max %1 ile başlangıç yaptım retinol kullanmaya. Retinol içeren ürünlerde en önemli kriterlerden biri, içerdiği retinolün ürün içindeki oranı. %0,25, 0,50 ve %1 gibi ürün konsantrasyonları içinde en etkili olanın %1 olduğundan bahseden bir kullanım araştırması sonucu %1 retinol içeren serum max serumu aldım. Oysa ki araştırmadan önce 0,5 ile bir deneme/alışma sürecinin daha iyi olacağını düşünüyordum. Ama iki ürün arasında çok bir fiyat farkı yoktu ve yüksek oranlı olanı alıp gerekirse kullanma aralığını seyrelterek alışma aşamasını geçirmeye karar verdim. Ve öyle de oldu. İlk üç gün kullandıktan sonra cildimin aşırı gergin ve kuru olduğunu görünce kullanmaya birkaç gün ara verdim. Sonra bir süre üç günde bir kullanmaya devam ettim. İki hafta sonra da, bir gün kullanıp bir gün ara vererek kullanmayı sürdürdüm. Ama her gün kullanmaya hiçbir zaman geçemedim.



      Ürün Nasıl Kullanılıyor ?

           Retinol içeren ürünlerin sanırım hepsi sadece gece kullanılabiliyor. Bu ürün de öyle. Ben eve gelir gelmez makyajımı iyice temizleyip yüzümü yıkadığım için, yatmadan önce bir makyaj pamuğuna misel su döküp yüzümü tonik kullanır gibi silip kurumasını bekledikten sonra üç pompayı geçmeyecek şekilde ürünü yüzüme krem sürer gibi değil de, parmak uçlarımla dokundurup bırakarak kullandım. Bu kullanım şekli ürünün içeriğinin bozulup, etkinliğinin azalmaması için önemli. Ürün gayet kolay emiliyor zaten. Tamamen yedirmektense, bir miktar nemli olarak bırakıp cildimin ürünü kendi çekmesini bekliyordum da diyebilirim hatta. O kadar emek verip, para verip kullanım hatasından dolayı verimi/faydayı düşürmek istemezsiniz değil mi? Aşağıdaki görsel de ürünün kendi kullanım klavuzundan.




       Ürünün İçeriği Nedir ?

İlk fotoğrafta kutunun üzerinde de görebileceğiniz liste şöyle;


     (Cosdna sorgusu için kaynak )
     Görüldüğü gibi içeriğin çok temiz olduğunu söyleyemeyeceğim. Retinolü de yüksek tahribat değerli olarak gösteriyor. Çünkü retinol aynı zamanda cildi alt ve üst katmanlarda soyarak, ölü hücreleri ciltten uzaklaştırma sistemiyle çalışıyor. Bu sebeple bunu zararlı içerik olarak okumamak lazım.
     Bilmeyenler için cosdna'nın renk ve puan değerlendirme sistemini de kısaca açıklayayım. Yeşil renkli puanlar güvenli maddeleri, sarı renkler daha az güvenli olmakla birlikte zararlılık konusunda orta seviyede olan maddeleri ve kırmızı renkler de oldukça zararlı olabilecek etken maddeleri gösteriyor. Numara ne kadar düşükse o kadar güvenli olmaya yakın, yükseldikçe güvenlilik derecesi düşük diye okuyabiliriz.
      BHT benim tercih etmediğim koruyucu maddeler arasındadır. Ama retinol tek başına stabil olmayan bir içerik olduğu için BHT ile birikte olması gerekiyormuş. Burada BHT bakteri üremesine karşın koruyucu olmaktan çok kararlılık için gerekli diyebiliriz.
      Quaternium-15 için ise hiç iyi şeyler söylenmiyor. Alerjen ve tahriş edici olabildiği gibi, zehirli bir içerik olan formaldehit de içerebilirmiş. Daha temiz içerikli bir ürün bulduğum zaman kolaylıkla onu tercih edebilirim demek bu da. Biliyorsanız ve yorum olarak paylaşırsanız sevinirim.

Retinol Kullanırken Nelere Dikkat Etmek Lazım ?

    Retinol içeren ürünleri kullanırken kullanım kurallarına karşı dikkatsiz davranırsanız, faydadan çok zarar görmeniz işten bile değil. Nitekim ben de bunu acı bir şekilde deneyimledim.
Bu yüzden bu maddeleri aklınızdan çıkarmamanız gerekir. Ben ulaşabildiğim kadarını burada yazacağım. Sizin de eklemek istedikleriniz olursa listeye eklemekten memnuniyet duyarım.

- Ürünün kutusunda da belirtildiği gibi ilk kural ürünü kullandığınız sürece gündüzleri en düşük spf 30 olan bir güneş koruyucu krem kullanmanız. Retinol cildinizi güneşe karşı daha fazla hassaslaştırıyor çünkü.

- Aynı şekilde iyi bir nemlendirici de şart bence. Çünkü cildiniz hafifçe soyulup pul pul ve gergin oluyor. Antienflamatuar  içerikli bir nemlendirici iyi bir seçim olabilir.

- Retinol kullandığınız süre boyunca c vitamini, salisilik asit, alfa hidroksi asit (AHA), beta hidroksi asit (BHA), glikolik asit içeren ürünlerden kesinlikle uzak durmanız gerekiyor. Çünkü bu maddeler de kimyasal peeling grubuna giren soyucu maddeler grubundan ve retinolün soyucu etkisiyle birleşince hepsi çok fazla oluyor !!!

- Ürünün ambalajı ne kadar sağlam olsa da, ürünün içeriğinin bozulmaması için direkt olarak güneş ışığı almayan, ne çok sıcak ne de çok soğuk olan bir yerde saklamak önemli. Buzdolabında saklamak en sık yapılan hatalardan.

- Ürünün kapağı açıldıktan sonraki kullanım süresine dikkat etmek önemli. Bu üründe bu süre malesef 2 ay ! Ve araştırırken ya da ürün katoloğunda bu bilgiye hiçbir yerde rastlamamıştım. Bu önemli, çünkü alışma süresinde ürünü oldukça seyrek kullanmak zorunda kaldığımı düşünürsek, ürünün çoğunu kullanamadım diyebilirim.
       Ben ürünü eczacı bir tanıdığımdan geliş fiyatı olan 220 tl gibi bir fiyata almıştım.Diğer serumlarım gibi 1 yıl boyunca yeteceğini düşününce (ki zaman sınırlaması olmasa ürün 1 yıl kesinlikle yetebilirdi) fiyat normal gelmişti. Ama 2 ay için 220 tl benim için fazla. Bu kişisel gelirleriniz ve harcama alışkanlıklarınızla alakalı gerçi. Yine de tercih ederken bilmeniz gerekir diye düşünüp belirteyim dedim.

Retinol Kullanımından Beklediğim Faydaya Ulaşabildim mi?

    Bu soruya kolaylıkla evet diyebilirim. Cildimin sağlık durumundan oldukça memnunum. Özel bir cilt sorunum yok, ama son zamanlarda gözeneklerimin biraz açıldığını düşünüyordum. Bu ürün gözle görülür şekilde cildimi toparlamamı ve gözeneklerimin eski haline dönmesini sağladı. Üstelik kullanmayı bırakalı aradan bir ay geçmesine rağmen etkinin kalıcı olduğunu da rahatlıkla söyleyebilirim. Henüz belirgin kırışıklıklarım  olmadığı için bu konuda bir gözlemim yok ama kullanım öncesine göre kesinlikle daha sağlıklı ve dinç bir cilde sahibim diyebilirim.

        Son olarak, yaşadığım kötü tecrübeyi de aktarmak istiyorum. Ocak ayında karlı bir günde bir süre yolda vakit geçirdikten sonra cildim hassaslaşmıştı. Üstüne bir de dikkat etmeden arkadaşımın salisilik asit içeren temizleyicisini kullandıktan sonra cildim tamamen isiliklerde, kabarıklıklarla dolu ve kıpkırmızı bir hale geldi. Bir hafta boyunca geçmeyen bir yangıyla acı içinde kaldım. Yüzümün tamamı bu kabarık diyebileceğim yaralarla dolu ve inanılmaz gergindi. Günde bikaç kez aloe vera jel ve bariyer onarıcı diye geçen kremlerden kullanarak üstesinden geldim. Bu arada cildim tamamen soyulup döküldü aynı zamanda. Cilt bariyerimin oldukça sağlam olduğunu düşünüyorum. Bugüne kadar cildimde alerjik tepkimeye neden olan ürün sayısı oldukça azdır. Bu sebeple bunun retinolle birlikte kullanılmaması gereken salisilik asitli bir ürünü kullanmamla alakalı olduğu kanaatindeyim.

   Benim retinol serum deneyimim bu şekilde. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Hoşçakalın...